Wat is mantelzorg?

Laten we beginnen met wat mantelzorg precies inhoudt. Een mantelzorger is iemand die informeel hulp biedt aan iemand uit zijn of haar directe sociale omgeving. Nederland telt veel mantelzorgers die zich inzetten voor hulpbehoevenden. Eén op de drie Nederlanders is namelijk mantelzorger. Dit betekend dat er in totaal 4 miljoen actieve mantelzorgers zijn. In de meeste gevallen zijn dit de kinderen die voor hun bejaarde ouders zorgen.

De druk neemt toe

Mantelzorg is nooit een keuze, het overkomt je. We zien vaak terug dat ouderen ‘’te goed’’ zijn voor een plekje in een verpleeghuis. Daarom moeten ouderen steeds vaker langer thuis blijven wonen. Dit betekend dat er steeds meer druk komt te liggen op de mantelzorger. Uit onderzoek blijkt dat 400.000 werkenden in Nederland intensief hulp bieden aan hun zieke naaste.

Dus waar ligt de grens?

Wij krijgen dan ook geregeld de vraag of we iets kunnen betekenen in de nachten om de mantelzorger even een adempauze te geven. Zo kan diegene een goede nachtrust krijgen en fit op het werk verschijnen. De vraag van deze blog is daarom: Waar ligt de grens? Onze bevindingen zijn dat die grens voor iedereen verschillend is. Voor de een is dit een aantal uur per week en voor de andere ligt de lat veel hoger. Daarnaast spelen werkdruk en eigen sociale leven natuurlijk ook een grote rol.

Wij helpen graag

Het is belangrijk naar je gevoel te luisteren en tijdig hulp in te schakelen wanneer je merkt dat door het mantelzorgen problemen beginnen te ontstaan in je eigen leven. Wacht niet tot het te laat is. Wij helpen graag met het bieden van nachtzorg om zo de mantelzorger te ontlasten.

Nachtzusters – Zorg voor zorgeloze nachten.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.